VanBerlo motor voor 'innovation district' Strijp-T Eindhoven

EINDHOVEN - Het Innovation Powerhouse, de voormalige energiecentrale van Philips met de twee schoorstenen op Strijp-T, is 'bewoond'. Design- en innovatiebureau VanBerlo is er ingetrokken, ook als 'motor' voor het innovation district dat er moet gaan groeien.

 

,,Dit gebouw moest iets zeggen over ons bedrijf. Dat we lef hebben bijvoorbeeld. Want adviseurs zeiden 'waar begin je aan', maar dat heeft ons niet tegengehouden", zegt Ad van Berlo, oprichter en nu op de achtergrond nog nadrukkelijk aanwezig bij design- en innovatiebureau VanBerlo. ,,En je moest er ook aan afzien dat we in een open en transparant proces werken, in allerlei samenwerkingsvormen, ook met onze opdrachtgevers. Dat zie je in de inrichting terug", zegt Thomas Paulen, directeur van het bedrijf VanBerlo.

 

Van Berlo zit in het voorste gedeelte van de voormalige energiecentrale aan de Zwaanstraat. De achterkant en de hoogbouw zijn te huur. Er is veel interesse maar Van Berlo, die het verbouwingsproject leidt, kan pas één naam noemen: bouwkundig adviesbureau Van de Laar. Ook aan het achtergelegen pand TQ - van dezelfde eigenaar Geva BV uit Best - wordt nu gewerkt. Het wordt gestript om omgebouwd te worden tot een complex voor innovatieve bedrijven. ,,Feitelijk is ons bureau hier een voorbeeld. Wij brengen de motor op gang van wat een innovation district moet worden", vertelt Van Berlo.

 

 

Centraal in het nieuwe kantoor van 2300 vierkante meter ligt de grote, twee verdiepingen hoge open ruimte, met daaromheen alle werkruimtes, bijna allemaal met glazen wanden. ,,Hier in de centrale hal willen we ook onze opdrachtgevers of bezoekers ontvangen. Zoals je bij vrienden komt: in de keuken schuif je aan. En van hieruit kun je bijna iedereen zien, maar zonder op hun schermen te kunnen kijken." Want het werk van de teams bij VanBerlo blijft vertrouwelijk voor de opdrachtgevers. Maar VanBerlo bedenkt niet alleen strategieën, diensten of producten, vaak worden ze hier als prototype ook daadwerkelijk gemaakt en uitgetest. Ook daar is ruimte voor.

 

 

Opening DDW

De verbouwing is gedaan naar ontwerp van Janne van Berlo (Atelier Van Berlo, dochter van Ad van Berlo), ondersteund door de architecten Margriet Eugelink (Eugelink Architectuur) en Stefan de Bever (De Bever Architecten). Opvallend in het ontwerp is de centrale lichtstraat in de lengte van het gebouw. Daar is een deel van het plafond vervangen door glas, waardoor er veel licht binnenvalt en de hoogbouw te zien is. Ook is het hoge gedeelte van het gebouw 'afgemaakt' met een stalen spant waar de noodtrappen in zijn aangebracht. Alle kantoren in de hoogbouw hebben toegang tot de open hoek waar ze een mooi uitzicht over Strijp-S genieten. Apart zijn verder de kantoren in de oude betonnen kolenstortkokers die daarvoor voorzien worden van lichtopeningen.

 

Publiek dat een kijkje wil nemen in de Innovation Powerplant moet nog even wachten. Op de begane grond, tussen de enorme betonnen pilaren waar het gebouw op rust, wordt tijdens de Dutch Design Week een eerste tentoonstelling gehouden genaamd Chronic Health - Designing a Healthy Future. In de DDW is ook de officiële opening van het Innovation Powerhouse en er zijn die week ook diverse publiek toegankelijke lezingen.

 

bron